maanantai 17. tammikuuta 2011

Turku -cultural capital of Europe 2011!

Lauantaina Turku juhlisti kulttuuripääkaupunki vuottansa avajaisilla, jotka keräsivät Aurajoen rantaan kymmeniä tuhansia ihmisiä hyytävästä pakkasesta huolimatta. Perjantaina juhlittiin uuden kulttuuritilan, Logomon, avajaisia, joten viikonloppu oli kulttuuritapahtumia täynnä. Itse en avajaisia lähtenyt seuraamaan ulos, sillä illan yövuoron takia halusin pysyä lämpimänä (pakkasen jälkeen lämpiäminen vie aikaa, toim. huom). Sen sijaan kuulostelin showta ikkunasta (asun kuitenkin joen lähellä) ja tarkkailin meininkiä töllön kautta.Go Rammstein, go...ummm upsie, I mean Turku!

Minut on helppo saada innostumaan komealla valotyöllä, osuvalla musiikilla ja ilotulituksilla, joita rakastan sydämeni pohjasta. Ensimmäiset raketit tiputtivat leukani auki ja tunsin lapsenomaisen innostuksen hiipivän esiin. Kuitenkin esityksen tarina itsestään jätti minut kylmäksi, enkä löytänyt siitä rakastamaani Turkua, vaan homma tuntui enemmänkin etäännyttävän tekotaiteelliselta ja muka-hauskalta. Koko ajan odotin jotain enemmän, jotain villiä, hauskaa ja rempseää, mutta ei. Saa nähdä, miltä tuntuu tämän vuoden lopussa...
Olen kyllä onnellinen asuessani täällä juuri nyt ja ylpeä kaupungista, jota kutsun kodikseni! Kulttuurialaa opiskellessani olenkin juhlavuotta kohtaan jazz-poliisimaisen kriittinen ja nihkeä. Aikaisemmin kun kaupungin päättäjät eivät ole suhtautuneet lämpimästi muuhun kuin korkeakulttuuriin talloen alas kaikki mahdollisuudet harjoittaa alakulttuurien toimintaa. Nuorten, taiteilijoiden ja nuorten taiteilijoiden kommentit, pyynnöt ja avunhuudot ovat tuntuneet menevän kuuroille korville.
Kuitenkin pienet asiat ovat ilahduttaneet jo valmiiksi, kuten Logomon perustaminen, ympäristötaideteokset ja Aurajoki-sinfonia. Odotan myös kieli pitkällä hevimusikaali 1827 -Infernal musical näkemistä (pitäisi varmaan liput ostaa; onkohan niitä enää edes jäljellä...)! Pääkaupunkivuosi tarjoaa myös paljon mielenkiintoisia tapahtumia ja ohjelmaa, joihin kyllä ajattelin osallistua, kun mahdollisuus kerran on! Toivottavasti vuodenvaihteen 2012 jälkeen Turku pysyisi kulttuurisesti aktiivisena jatkossakin, eikä kaikki loppuisi kuin seinään. Tämän hieman keinotekoiselta maistuvan kulttuurikaupunki leiman takana oikeasti sykkii inspiroiva, yritteliäs kaupunkikulttuuri tapahtumineen. Tekemistä ja näkemistä löytyy, myös muutakin kuin sitä niin sanottua korkeakulttuuria.


Hunajakenno valaisee Brahenpuistoa kotimatkallani ja on avoinna päiväsaikaan jopa sisälle pistäytymiseen. Sääli, että ovat esillä enää pari päivää.

You can see the opening ceremony of Turku´s capital of culture 2011 herewww.turku2011.fi -program etc important.

Tunnista mulkku -Kartta Turkulaisten päättäjien kulttuuriteoista.

Puheenaihe: onko Turun kulttuurivuosi katastrofi vai mahdollisuuksien meri?

Aurajokisinfonia soi kirkonkelloin ja laivojen sireenein.

My hometown is now this years European capital of culture with Tallinn. Opening ceremony was pretty stunning with awesome fireworks. There is lot of happening here during whole year so lets see how it goes. I really love this town so my hopes are high.

-Oola.

All pics are from google search, yle, mtv3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti