lauantai 9. huhtikuuta 2011

Vintage on muotia 2

Ja kasari sou läst siison.

Hahaa!

Ottakaa hyvät ihmiset opiksenne. Ei vaan, kieli poskessa 2. Vanhan blogin puolelta neljän viiden vuoden takaa.


Ravintolaetikettiä osa 2.
Ravintolassa asioiminen ei ole välttämättä kaikille arkipäivää saatika kovin totuttua hommaa. Ei hätää! Esittelen tärkeimpiä ravintolaetikettejä joilla varmasti pärjää sekä kulma bistrojen lounailla, että maailman hienoimmissa tähtiravintoloissa.

Viinin tilaus

Olet asiakas. Olette seurueen kanssa (esimerkiksi perheen kanssa - ravintoloissahan käydään kerran kaksi vuodessa kun on jokin järkevä hyvä syy moiseen ylellisyyteen!) istahtaneet pöytään ja tarjoilijanne on kiikuttanut menut selailtavaksenne.

Kalja ei maistu. Sitä kun saa aina. Kola on moukkamaista, ollaanhan tässä nyt ravintolassa.
( " Viereisen pöydän köyhät juo pippuripihvin kanssa LONKEROA. LONKEROA! Tsik. Tsik. ")
Vettähän nyt saa ilmaiseksi.
( " MITÄ! Laskussa luki, että se maksoi 60 centtiä. Vaadin hyvitystä." )

Yleensä viinilista hiljentää tottuneemmankin asiakkaan. Vaikka viini on muodikasta ja nykyään jo osalle todella helppo juoma, liittyy siihen kuitenkin pelottavia etikettejä, ja muita vinkeitä, jotka saattavat pelottaa asiakasta. Jotta pullo tai lasillinen saataisiin pöytään asti on muistettava muutama perusasia, jotka esittelen.
Kun istut ravintolassa huomaat kuinka helppoa se on - jokainenhan nämä perusasiat tietävät:

TILAUS :
- Tärkeintä kaikesta on muistaa se, että punaisen lihan kanssa AINA punaviiniä ja valkoisen (kala, kana) kanssa taas AINA valkoviiniä.

- Jos et tunne viinejä, tarjoilija varmasti osaa suositella ruokiinne sopivat tuotteet. Muista kuitenkin, että tarjoilija todennäköisesti automaattisesti suosittelee jotain kallista (koska kalliit viinit ovat laadukkaita) joten helppo nappisääntö: talon viini on aina edullista ja sopii kaikkien kanssa.

- Tehdäksesi vaikutuksen seuralaisiisi ja tarjoilijaan muista tuoda esille tietäväsi, että "Ranskasta tulee tosi tanniinisia viinejä. Niistä tulee päänsärkyä" JA, että "Kaikki chileläiset viinit ovat hyviä." sekä "Gato Negro on hyvä peruspunkku."

- Viinin kanssa on turha olla rohkea. Viini on vakava asia. Siis jos listalla on joku tuote jonka tiedät hyväksi ja josta sinulla on kokemusta, kannattaa tilata siis sitä.

- ROSEVIINI EI OLE RUOKALUUN SOPIVAA.

- Täysi lasi on 24 centtilitraa. "Vähän" on 12 cl.

- Kokonainen pullo on halvempi. Ravintolaviinejä ei myydä alkoissa.


VIINIESITTELY:

Tarjoilija tulee pullon kanssa pöytään jossa se asiakkaiden seurassa avataan. Tähän tilanteeseen kuuluu pieniä asioita jotka kuuluu tehdä.

- Kun tarjoilija on irrottanut korkin hän laskee sen pöydälle tilaajan tykö. MUISTA tuoksutella korkkia ( muovikorkkia ja kierrekorkkiakin! Saat korkista ensimmäisen kuvan viinistä ja tiedät tuoksusta jos viini on pilalla! ). Jos tarjoilija unohtaa korkin taskuunsa vaadi saada se.

- Tarjoilija maistattaa viinin tilaajalla. TÄMÄ ON TODELLA TÄRKEÄÄ:
Muista pyörittää viiniä lasissa. Ota ote viinilasin varresta ja liikuta lasia pöydällä siten, että viini tekee reippaan kierroksen lasissa. Saa ilmaa ja on parempaa. Voit tehdä tätä jonkin aikaa.

- Haista viiniä. Tämä kuitenkaan ei ole pakollista sillä olet juuri haistanut korkkia.

- Ota hörppy viiniä aavistuksen verran ryystäen. Tällöin tulee ilmaa viinin mukana ja maistat sen paremmin. Niin kaikissa telkkarin viiniohjelmissakin tehdään. Maiskuttele.

- Tarjoilija odottaa hyväksymistänne. Tällöin olisi hyvä sanoa joku nokkela kommentti viinistä. Ellet keksi mitään sanottavaa, voit hyväksyen nyökätä. Turvallisia lauseita ovat:
" Ihan hyvä perusviini. "
" Just hyvän Kuiva tai Makea. <- viinistä kuin viinistä.
Jos viini on tuttu, voit tietysti kertoa siitä kokemuksen syvällä rintaäänellä. Yleensä silloin sanotaan:
" Samanlaista kuin viimeksikin."

- Tarjoilija kaataa kaikille lasilliset. Tämän jälkeen joko tarjolija lisää viiniä ruokailun kulun mukaan tai voitte itsekkin viiniä kaataa. MUISTAKAA kuitenkin - tyhjänä valkoviinipullo tulee kääntää syylariin väärinpäin.

Tapakulttuurikirjallisuudesta ja muissa informaationlähteissä on kaikenlaisia opastuksia viiniin joihin kannattaa tutustua, mutta näihin ohjeisiin katsottuna ristiriitaisia neuvoja. Kuitenkin olen varma, että noudattamalla näitä ohjeita toimit kuten 99 % ravintola-asiakkaista - joten teet varmasti aivan oikein! Kultainen käytös kunniaan.


--

En edes lukenut läpi.

I love my job. Also red wine which I am gonna have a glass or two in the name of (free) saturday night!

- Lore

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti