tiistai 15. maaliskuuta 2011

Warmth.

Itse olen sosiaalisessa mediassa ollut aktiivisesti mukana heti siitä asti, kun sellainen termi keksittiin ja ehkä vielä aikaisemminkin. Internetin sosiaalinen aspekti onkin mielestäni parasta, mitä tämä väline saattaa tarjota. Juuri näin kriisien keskellä huomaa, miten perinteiset uutiskanavat ovat tiedoista jäljessä, kun some-kanavat ovat jo kertoneet tuoretta faktaa, paikan päältä. Joulukuun 2004 tsunamin tapahduttua juuri internetin kautta moni sai tiedon omaisistaan ja lähteistä, joista tiedustella heidän perään. Itse kyseisen aallon aikaan en tapahtumasta välittänyt, sillä kävin läpi perheensisäistä tragediaa ja menetystä, josta ulkopuolisen maailman sureminen ei kiinnostanut. 9/11 tapahtumiin pääsin kiinni jo ennen, kun edes tiedettiin mistä oli kyse, kun satuin juuri kouluni jälkeen ircciin (ei todellakaan irc-galleria), jossa kehotettiin katsomaan BBC:ltä, kun joku huono lentäjä oli ajanut koneensa kaksoistorneihin. Mikä vitsi! Avattuani television näinkin hetken päästä, kun toinen kone saapui sydäntä kylmettävästi ruudulle. Internet oli samassa sekunnissa täynnä liveuutisointia, tilannetietoja, pilakuvia ja sotajulistuksia. Kaikki nämä vilahtelivat vauhdilla ruudullani. Istuin koneella yömyöhään keskustelemassa ja päivittelemässä tilannetta. Lukiolaisena tuntui, kuin maailma olisi pienentynyt, mutta varjot muuttuneet pidemmiksi, synkemmiksi.

Ihmettelenkin juuri sitä, miten juuri tämän Japanin tilanteen jälkeen, eihän siitä ole kuin muutama päivä, kaiken sen rumuuden ja ahdistuksen seasta kuitenkin pilkahtelee valoa. Eikä niinkään länsimaisten puolelta, vaan itse paikallisilta. Hysteriaa tai surussa rypemistä ei tunnu ainakaan ulkopuolelle välittyvän. Netistä löytyy jo nuorten Japanilaisten taiteilijoiden ja graafikoiden printtejä, joita voi tulostaa ja pistää esimerkiksi ikkunaansa ilmoittamaan, että kannattaa säästää sähköä. Myös muita voimauttavia teoksia löytyy ja niihin törmää helposti juurikin twitterissä. Yhä yritetään edes hymyillä.


More of Inoue Takehiko´s Smile pictures are found here.Adorable!

Myös ulkomaalaiset ovat innostuneet tuomaan julki tukeaan juurikin taiteen kautta. Mikäs onkaan sen parempi väline!
Silti, onko minulta mennyt ohi täysin, vai reagoitiinko samalla voimakkuudella Haitin tilanteeseen tai Uuden Seelannin järistyksiin? Noh, jokainen tapaus katsottakoon omana itsenäisenä kohteenaan. Onneksi molempiin tapauksiin on lähetetty apua ulkomailta. Itseäni Christchurchin järistykset huolestuttivat suuresti, sillä läheisin ystävättäreni asui kaupungin lähellä lähes kolmisen vuotta ja alueella näin paljon henkilöitä, joiden turvallisuus huolestutti minuakin.
Pics are from here.

More artwork from Inspiremonkey.com.
SweetStreets blogin Tokiolainen taiteilijayhteisö kerää myös rahaa Punaiselle ristille myymällä teoksiaan.


Flicr.com on myös täynnä hienoja teoksia ja kuvituksia.

Suurin positiivinen yllätys olikin, että ensimmäisinä julkkiksina Japanin tragediaan reagoi Lady Gaga, jonka kotisivuille ilmestyi heti myyntiin ranneke, jonka pystyy lunastamaan omakseen huokeaan hintaan.

"--All proceeds go directly to Japan relief efforts."
USAn kaupan kautta pystyy laittamaan enemmänkin hynää likoon.

Maailma ei ole enää niin suuri. Aivan kuin jokainen tällainen suuri turma toisi meitä maapallon asukkaita lähemmäs toisiamme. Onko se liian positiivisesti ajateltu? Kenties. Internetissä ainakin tuntuu, että yhteisön kiinnostus ja nopea tiedonvälitys tuo läheisyyttä, kun asioista pystyy turisemaan reaaliajassa ulkomaailman kanssa.

Kuten moni muukin, myös minä tuhahtelen (mutta en liian nenä pystyssä, tietenkään) ajatukselle, että pistetään hieman rukoillen ja asiat on sillä selvä. Koen, että jokainen lämmin ajatus, mitä tahansa asiaa kohtaan on jo rukous itsestään, joten minulta sätelee lämpöä pallon toiselle puolelle roimasti juuri nyt, kaikkiin kolkkiin, jota turma on kiusannut. #PrayforJapan on raflaava tagi, mutta rukoilun lisäksi myös tekoja tarvitaan. Ajattelin itse pistää seuraavasta tilistä hieman Punaiselle Ristille. Ja ehkä myös hankkia tuon Gagan rannekkeen...

PS. Jos sinulla jäi Jodi-tabletit saamatta ja tunnet kovaa hysteriaa (epä)mahdollisen ydinlaskeuman takia kannattaa suunnata Varustelekaan ostoksille.

Use google translation if you want to know what I wrote. I like how social media and people have connected through art during these dark days.

-Oola.

2 kommenttia:

  1. LEKA! :D mä meinasin just kirjoittaa samanmoisen entryn kun oma kirjoitusinto on arjen ongelmien myötä kadonnut....ny ne tuntuu pieniltä.

    VastaaPoista
  2. Leka osaa homman kyllä. Nauroin ihan ääneen aamukahvia nauttiessani ja lukiessa noita mainoksia. Mietin jo et pitäis kaivaa omia livepeleihin hankittuja suojavarusteita esiin ja ottaa kuvia arkipäivän meisingeistä maskinaamalla ja kumiviitta niskassa.
    -Oola

    VastaaPoista