perjantai 12. marraskuuta 2010

Gimme all the stars from the sky!

Geekette alert!
Noin kuukausi sitten kävin Ekan ja Tähtipäivät 2011 tuotantotiimimme kolmannen jäsenen Neilin kanssa kiertelemässä tulevan tapahtuman paikkoja, sillä ryhmämme vahvistuksemme ei ollut koskaan vieraillut näissä paikoissa. Päivästä tuli pitkä ja mielenkiintoinen; kolmen tähtitornin päivä. Tuorlan observatorio, Kevolan tähtitorni (Turun Ursa ry:n maaseututorni) ja Iso-Heikkilän tähtitorni Turussa. Myös yliopiston rakennuksilla kävimme katsomassa tiloja, jossa itse iso tapahtuma järkätään, mutta nostalgia ja tunnesyistä jaan teidän kanssa mieluummin tunnelmakuvia, kuin suunnittelutarkoituksiin napattuja tilaihmettelyjä.Tuorlan observatorio kuuluu Turun yliopiston tiloihin ja siellä tehdään tietenkin jatkuvasti tieteellistä tutkimusta. Paikalla toimii myös maailman paras peilihiomolabra, josta on lähtenyt priimakäsityönä tehtyä optiikkaa suuriin kaukoputkiin, niin maan päälle kuin kiertoradalle. Aika hyvin pystyä parin hemmon nyrkkipajana tykittämään suuremmat kansainväliset labrat pohjamutiin. Tuorlassa on myös planetaario yleisönäytöksineen ja suomen suurin kaukoputki.


Kevolan tähtitornilla on tullut vietettyä varhaisteinistä saakka monia öitä ihmetellen maailmankaikkeuden syvyyksiä. Kuitenkin vasta tämän vuoden aikana EU:n hankerahaston avustuksella paikalle rakennettiin kunnollinen parkkipaikka ja portaat kallion päälle, vaikka paikka on ollut pystyssä 1970-luvulta saakka. Ei enää kalliolta alaskierimistä (eipä... Nimim. kävelevä vitsi)! Samoilla hankerahoilla on rakennettu myös havaintokatos, korjattu tornivanhuksen kupua ja tiedossa on vielä taukohuoneen kohentamista sekä huussin suoristamista. Jos paikka oli ennen mielestäni ihastuttava, nyt sinne tahtoo takaisin jatkuvasti! Kevolassahan lepäilee putkivanhus, jolla Yrjö Väisälä aikoinaan teki Iso-Heikkilässä maailmanennätyksensä uusien asteroidien löytämisessä (ennätys rikottiin vasta 90-luvulla). Visiitimme aikana rakas vahtikissamme tuli julkaisemaan raporttinsa ja hän saattoi meidät myös takaisin autolle, ennen kun palasi askareihinsa.
Iso-Heikkilän tähtitorni on ennen ollut Turun yliopiston fysiikanlaitoksen käytössä, mutta 1970-luvulta lähtien se on ollut Turun Ursa ry:n päämaja. Tähtinäytöksiä yleisölle siellä on järjestetty jo 20-luvun lopulta lähtien. Torni on itselleni kuin koti, sillä olen viettänyt siellä aktiivisesti aikaa varhaisteinistä lähtien, nykyisin kuitenkin harvemmin. Elämä tullut minun ja torniöiden väliin. Kuitenkin tornin jokainen kulma on tottu ja kaukoputken etsintämoottorin hyrinä on suloista, kuin kissan kehräys. Putket ovat myös herra Väisälän käsialaa; suurin on kuvausputki, ylempänä on pääputki etsimineen ja ylin on aurinkoputki.

Päivä oli hauska, etenkin kun Neil, joka on viimeksi harrastanut tähtiä nuorempana kollina Lontoon valosaasteissa, oli jatkuvasti kaikesta niin herttaisen poikamaisen innostunut.-Oola.

2 kommenttia: